bg
 
bg

Therapie bij burn-out

Als je te lang last hebt van stress en je lijf zich niet kan herstellen van stress, kun je een burn-out krijgen. Meestal geef ik de metafoor als je voor een langere tijd 350 volt op een lampje zet die maar 250 volt aankan dan brandt het lampje door. It burns out! Je ‘reserves’ zijn dan op en je lichaam en geest raken uitgeput.

Een burn-out kan vaak te maken hebben met het werk, maar dat hoeft niet per se. Het kan ook gebeuren bij andere aanhoudende stress. Bijvoorbeeld als je zorgt voor een zieke familielid of vriend, een zware en drukke studie doet, of lang geldzorgen hebt. Meestal zijn er wel waarschuwingssignalen, maar vaker worden ze niet herkend of ze worden te lang genegeerd.

Rust alleen is niet genoeg om van burnout te herstellen

Veel mensen denken dat met een beetje (of veel) rust de klachten verdwijnen. Soms kan dat ook zelfs zo lijken. Maar als je niet de kern aanpakt van hoe de burn-out is ontstaan en door dit inzicht wezenlijk anders gaat voelen en kijken naar jezelf en jouw leven, dan blijft het patroon zich herhalen en kan de burn-out weer terugkomen. Je kan blijven doorrennen op kracht en karakter, maar jouw energie is niet oneindig.

Wat zijn zoal de klachten van een burn-out?

  • Vooral lichamelijke moeheid: een uitgeput gevoel;
  • En geestelijke moeheid: moeite jouw aandacht erbij te houden (concentreren) en/of dingen te onthouden (geheugen);
  • Onrustig slapen;
  • Prikkelbaar zijn (snel boos of geïrriteerd);
  • Niet tegen drukte of lawaai kunnen;
  • Gemakkelijk huilen.

Een cadeau in een heel lelijke verpakking!

Burn-out noem ik vaker een cadeau in een heel lelijke verpakking, hoe gek dat ook klinkt. Het dwingt je namelijk om weer in contact te komen met jezelf en jezelf vragen te stellen over wat er voor jou echt toe doet. Jouw mag jouw kracht en karakter hiervoor gaan gebruiken. Weer met een ander inzicht en daardoor met een ander uitzicht leven. Je leert misschien weer op een gezonde manier ‘nee kunnen zeggen’ en meer balans te houden.

Begeleiding/therapie

Tijdens ons traject krijg je oefeningen, inzichten en bewustwording in je huidige leefritme. Een concrete aanpak van je stressoren. Terug in verbinding komen met jezelf en zo op tijd de lichamelijke signalen van je lichaam leren aanvoelen bij stress d.m.v. lichaamsbewustzijn. Neem hiervoor contact met mij op, ik help je graag!
Therapie Psycholoog Langenberg in Amsterdam
Gwen Langenberg
  • Geregistreerd therapeut
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Ook buiten kantooruren
  • Geen wachtijst meer!

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Contact