Therapie bij (over)vermoeidheid
Moe zijn. Dat begrip kennen we allemaal wel. We hebben er allemaal mee te maken. Na een dag hard werken of een periode van spanning op werk of thuis. Meestal gaat deze vermoeidheid wel over als de oorzaak ervan weg is en men wat rust heeft kunnen nemen. Even je zinnen op iets anders zetten. Lekker sporten of juist uitrusten geeft weer de energie terug.
Maar wat te doen als de vermoeidheid aanhoudt? Als deze niet verdwijnt en zelfs niet minder wordt? Zelfs na maanden niet. Wanneer men na het slapen niet uitgerust wakker wordt en sporten zelfs meer uitput?
Symptomen van vermoeidheid/oververmoeidheid:
- Niet uitgerust zijn na het slapen
- Moeite met begrijpen en de aandacht bij iets houden (concentreren)
- Moeite met onthouden en herinneren van dingen (geheugenproblemen)
- Pijn in spieren of gewrichten
- Zwak, duizelig, misselijk, hoofdpijn die vermindert bij liggen
(Ik raad uiteraard aan om, mocht je dit nog niet gedaan hebben, ook een afspraak te maken met jouw huisarts en eventueel een doorverwijzing aan te vragen voor een specifieker onderzoek).De oorzaak
De daadwerkelijk oorzaak van aanhoudende vermoeidheid is niet altijd makkelijk vast te stellen en wordt ook wel eens verward met andere aandoeningen. Het kan zeker een mentale oorzaak hebben, maar dat hoeft niet per se, er bestaan immers ook fysieke oorzaken (bijvoorbeeld door ontstekingsprocessen in het lichaam, denk maar aan CVS/ ME, fybromyalgie, longcovid).
Helaas brengt de geschiedenis van langdurige ontkenning en mislabeling van het oververmoeidheidssyndroom, bijkomende problemen met zich mee. De patiënt/ cliënt voelt zich niet serieus genomen en sociaal isolement kan vaker voorkomen. Je hebt gewoonweg geen energie meer om naar buiten te gaan, te sporten, gezellig uit te gaan, vrienden over de vloer te hebben. Kortom alles wordt bijna te veel en de oververmoeidheidsklachten heftiger.
Wat kan ik voor jou betekenen?
Ik ben er voor je om naar jou te luisteren en jouw klachten serieus te nemen. Je staat er niet alleen voor. Ik kan je begeleiden om meer te luisteren naar de signalen van jouw lichaam en hoe je hier bewust en verantwoord mee om kan gaan. We kunnen samen werken aan jouw strategieën (gedachten en gedrag) en aanvaarding vinden in het feit dat helaas niet alles onder controle te krijgen is.
Zoals je leest, schrijf ik niet over hoe ik jou help om jouw oververmoeidheidsklachten weg te krijgen. Het gaat er meer om dat ik er voor je ben en hoe je om kan gaan met de situatie die er nu is. Hoe kan jij weer een beetje van het leven genieten ondanks de vermoeidheid en de klachten die het met zich meebrengt.
Uit ervaring zou ik brainspotting als zeer geschikte therapievorm willen aanreiken, om in het traject jouw zelfhelend vermogen aan te spreken zonder te veel de cognities aan te spreken. Jouw brein en lijf bepalen wat jij aankan op dat moment.
Hulp bij vermoeidheidsklachten
Wanneer je te maken hebt met (over)vermoeidheid en je herkent in bovenstaande omschrijving, dan ben je van harte welkom om
contact met mij op te nemen. Ik hoor graag van je.