bg
 
bg

Ondersteuning bij aanhoudende somberheid en depressie

Sombere gevoelens herkennen we allemaal. Het overkomt iedereen wel eens. Na een wat kortere tijd van niet lekker in je vel zitten en je somber voelen pak je de draad weer op en ga je weer verder.

Wanneer gaat somberheid nou over in depressie?

Het verschil zit vooral in de duur en de hevigheid van de gevoelens. Je kunt een vervelende dag hebben en na wat aandacht en stoom afblazen weer blijheid ervaren. Of Je kan je ook een tijdje somber voelen na een vervelende gebeurtenis. Somberheid kan zelfs ook zomaar ineens opkomen en ook dat is op zichzelf niet direct reden tot zorg. Maar soms blijft het gevoel als een zware deken over je heen hangen voor een langere tijd.

Ontstaan van depressies

Ieder persoon kan een depressie anders ervaren. Je in een kwetsbare positie bevinden speelt wel bij velen een belangrijke factor. Wat houdt kwetsbare positie eigenlijk in? Je kan erfelijke belast zijn of je hebt ingrijpende gebeurtenissen de zogenoemde ‘live-events’ meegemaakt. Ook Negatieve ervaringen in de jeugd en de daarbij ontwikkelde negatieve overtuigingen, meestal over jezelf, kunnen op latere leeftijd een rol gaan spelen. Het negatieve zelfbeeld geeft een gevoel van oa. Waardeloosheid, niet goed genoeg zijn, te kort schieten en op langere termijn kunnen deze gevoelens en negatieve overtuigingen een bron zijn van somberheid en /of depressie. Aanhoudende somberheid en depressiviteit zijn tegenwoordig veelvoorkomende klachten.

Symptomen van depressie

Je bent waarschijnlijk depressief als je minstens twee weken lang somber bent en/of minder interesse en plezier hebt in allerlei dingen én kampt met vijf of meer van de onderstaande symptomen;
  • Een sombere/neerslachtige stemming
  • Een duidelijk verminderde interesse in (bijna) alle activiteiten of duidelijk verminderd plezier in (alle) activiteiten
  • Minder eetlust en gewichtsverlies of juist toegenomen eetlust met gewichtstoename
  • Regelmatig verstoorde nachtrust, slapeloosheid of juist heel veel slapen
  • Rusteloosheid, agitatie of een geremd gevoel
  • Vermoeidheid en verlies aan energie
  • Gevoel van waardeloosheid of een sterk schuldgevoel
  • Concentratieproblemen: moeite met nadenken of het nemen van beslissingen
  • Terugkerende gedachten aan de dood of gedachten/fantasieën over zelfdoding

Wat kan ik bieden?

Ik zal er voor je zijn en naar jou luisteren. Jouw klachten worden erkend. Je hoeft er niet meer helemaal alleen doorheen. We zullen samen werken aan jouw energielevel en aan beweging brengen in jouw ‘systeem’. Dit op mentaal en fysiek vlak ontstaat er langzaam meer ruimte om weer anders naar het leven en jezelf te leren kijken. En van daaruit werken we dan door naar weer meer positiviteit, zingeving en een realistische kijk.

Jouw verhaal is voor mij leidend. We gaan samen op zoek naar de kern van jouw sombere zware deken. Vanuit de kern kan jij gaan voelen waar eigenlijk jouw behoefte werkelijk ligt en wat je hiervoor nodig hebt om deze te vervullen. Je komt terecht bij jouw gedachten, gedrag, gevoel, emotie, bij jouw zijn. Je zult hierdoor meer inzicht in jezelf krijgen en daardoor weer de regie in eigen handen nemen. We gaan er zeker niet alleen over praten, je zult stappen zetten en in beweging komen. Met psychodynamisch aan de slag gaan leer je om werkelijk weer te voelen en krijg je meer vertrouwen in het leven.

Bij zeer ernstige klachten

Doorgaans kan men zonder medicatie prima opknappen van een depressie. Lichte depressieve klachten worden vaak binnen een aantal weken wel minder, maar in sommige gevallen kan de depressie mild of ernstig zijn en langer duren. Mocht je voelen dat je niet herstelt en de symptomen blijven aanwezig (of komen vaker terug), dan raad ik je aan om;
  • Een huisarts jou te laten doorverwijzen naar een psycholoog of psychiater binnen de basis GGZ
  • Contact op te nemen met jouw huisarts of psychiater en evt. medicatie laten voorschrijven (antidepressiva)

Meer weten over therapie bij depressiviteit?

Heb je last van depressieve gevoelens en wil je daar wat aan doen? Stuur me dan een berichtje voor meer informatie. Bel je liever? Spreek dan even een voicemailbericht in als ik niet kan opnemen, dan bel ik je zo spoedig mogelijk terug.
Therapie Psycholoog Langenberg in Amsterdam
Gwen Langenberg
  • Geregistreerd therapeut
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Ook buiten kantooruren
  • Geen wachtijst meer!

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Contact