Psychologische hulp bij stress en spanning
Wat is stress?
Stress betekent letterlijk een spanning of bepaalde druk en we hebben het zeker nodig in ons leven. Dus je kan wel zeggen dat een bepaalde mate van stress gezond is. Ons lichaam heeft bepaalde druk of spanning nodig om goed te kunnen functioneren in bepaalde (gevaarlijke) situaties.
De stresshormonen (adrenaline, cortisol en noradrenaline) worden vrijgelaten in het brein om bijvoorbeeld in situaties als gevaar acuut te kunnen handelen. Maar als je deze hormonen te lang door je lichaam laat stromen, geeft het verschijnselen. Je krijgt dan last van verschillende fysieke en mentale klachten.
Gezonde vs. ongezonde stress
Gezonde stressDe naam zegt het al: dit is een vorm van stress die heel normaal en zelfs gezond is. Als je een harde deadline hebt op je werk, of moet blokken voor een examen, of je moet presteren dan ervaar je acute stress. Zodra de deadline voorbij is, het examen gemaakt of het gevaar geweken is, komt het lichaam weer tot rust en zakken alle stresshormonen weer tot een gezond niveau.
Ongezonde stressWanneer stress te lang duurt, wordt het ongezond. In jouw lichaam zijn er dan te lang veel te hoge concentraties van deze stresshormonen aanwezig. En dat heeft een negatieve invloed op jouw fysieke en mentale gezondheid.
Wat veroorzaakt ongezonde stress?
Het ontstaan van ongezonde stress kan komen door emotionele situaties die langdurig stress geven. Denk maar eens aan verlies van een dierbare,. Of een scheiding. Problemen op jouw werk of zelfs het kwijtraken van je baan. Ook al heb je het soms niet door maar een deadline of prestatiegericht zijn op het werk kan ook enorm veel stress opleveren. Jouw lichaam heeft het nodig om niet constant op het gaspedaal te staan. Het heeft tijd en ruimte nodig om weer in de remstand, stand van rust, te komen om te herstellen. En dit is nodig om weer in balans te komen (de homeostase van het lichaam). Als jouw lichaam deze niet krijgt dan kan de stresssituatie en de klachten die hierbij horen chronisch worden.
Symptomen van stress
Er bestaan veel soorten stressreacties. Je hoeft niet persé álle symptomen van stress te ervaren. Het verschilt per persoon, maar ook per situatie. Ook merk je dat symptomen zich anders uiten bij kortdurende stress, dan bij langdurige.
Lichamelijke stress klachten- Versnelde hartslag en verhoogde ademhaling
- Vermoeidheid en een gebrek aan energie
- Heel veel of juist weinig tot geen eetlust
- Hoofdpijn
- Spierpijn
- Rug- en nekklachten
- Hoge(re) bloeddruk
- Slaapproblemen
Als het niet meteen duidelijk is hoe je huidige lichamelijke klachten ontstaan, kan stress de oorzaak zijn, met name wanneer meerdere symptomen tegelijkertijd optreden.
Psychische stress klachten- Sneller geïrriteerd of gefrustreerd
- Sneller emotioneel, veel huilen
- Machteloos en ongelukkig gevoel
- Sombere kijk op alles
- De neiging om je terug te trekken
Stressverschijnselen in je gedrag- Bazigheid, snauwen en extreem kritisch op anderen reageren
- Overmatig eten, drinken, roken en gebruik van verdovende middelen
- Vermijdingsgedrag, het ontwijken van onderwerpen, mensen, situaties
- Agressie
- Extreem actief zijn, doorslaan in sporten bijvoorbeeld
- Te veel tegelijkertijd willen doen
Mentale stress symptomen- Geheugenproblemen, dingen vergeten
- Creatieve blokkade of het ontbreken van oplossend vermogen
- Piekeren en obsessieve gedachten ervaren
Je bent van harte welkom
Samen kunnen we gaan kijken hoe jij weer balans kan brengen tussen lichaam en geest. Tussen de eisen die aan je worden gesteld of die je aan jezelf stelt en hetgeen je aankunt en/of ‘voelt’ aan te kunnen. Leer signalen van stress eerder herkennen door “in te checken.” Leer weer verbinding te maken met jezelf en de rust en veilige beweegruimte te vinden te midden van de veranderingen.
Neem contact op en maak een afspraak, dan gaan we hier samen mee aan de slag.