bg
 
bg

Pijn en somatisch-symptoomstoornis

Pijn is een veelvoorkomende gezondheidsklacht. Pijn is een signaal dat aangeeft dat het lichaam mogelijk schade heeft opgelopen. Veel aandoeningen gaan gepaard met pijn, maar er zijn ook mensen die pijn hebben zonder dat duidelijk is waar de pijn wordt veroorzaakt. De ernst van de pijn kan sterk verschillen en is erg subjectief.

De belangrijkste criteria zijn de aanwezigheid van een of meer somatische symptomen, die voor ontreddering zorgt of in aanzienlijke ontwrichting van het dagelijks leven resulteert (criterium A), en de aanwezigheid van buitensporige gedachten, gevoelens of gedragingen gerelateerd aan de somatische symptomen of geassocieerde zorgen over de gezondheid, tot uiting komend in tenminste één van de volgende kenmerken: disproportionele en persisterende gedachten over de ernst van de symptomen, persisterende hoge mate van angst met betrekking tot de gezondheid of symptomen, buitensporige investering van tijd en energie in deze symptomen of gezondheidszorgen. Een specifiek somatisch symptoom hoeft niet consistent aanwezig te zijn, zolang er telkens wel een persistent symptomatische toestand aanwezig is (typisch meer dan zes maanden (criterium C). De ernst is gebaseerd op het aantal aanwezige symptomen in criterium B.

Samen kunnen wij je klachten aanpakken

Wanneer je problemen ervaart rondom dit thema en daarvoor graag een afspraak maakt, ben je in mijn praktijk in Amsterdam van harte welkom. Ik help je met geduld en begrip en je kunt doorgaans al op korte termijn terecht. Neem hiervoor vrijblijvend contact met me op.
Psycholoog NAAM in Amsterdam
Naam
  • Geregistreerd psycholoog
  • Ruim 8 jaar ervaring
  • Geen verwijsbrief nodig

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Contact