Voelen, gevoelens en emoties
Vaker krijg ik in mijn praktijk te horen dat mensen denken ‘niks te voelen’ of niet in contact te staan met hun gevoel en daardoor ook niet weten hoe ze zich moeten uiten. Men vindt het moeilijk om hun gevoelens te uiten. Vaak was dit uiten vroeger niet mogelijk of werd het niet gestimuleerd. “Ik ben er niet mee opgegroeid” hoor ik vaker.
Emoties en gevoelens zijn spontaan en automatisch en het is juist de bedoeling dat ze er zijn en worden gevoeld en geuit. Ze reguleren de opgelopen spanning in hoofd en lijf. Het vermijden en onderdrukken van gevoelens kunnen negatieve gevolgen hebben zoals bijvoorbeeld snelle hartslag, overmatig zweten, blozen, rillingen, ademhalingsproblemen. Wanneer gevoelens niet worden geuit kan er spanning ontstaan. Deze spanning kun je lichamelijk ervaren, bijvoorbeeld in je nek, schouders, gezicht, verschillende spieren en rug.
Vaak is het niet voor niets dat je vanaf een bepaald moment in jouw leven emoties onderdrukt. Bewust of onbewust is er een soort veiligheidsmechanisme in jou aangegaan die voor jou bepaald ‘dit gevoel wil ik niet meer voelen!’. Het wil jou beschermen voor pijn. Om dit patroon te kunnen doorbreken en weer in contact te komen met jezelf, met deze emotie en pijn, heb je een veilige setting nodig om dit stap voor stap toe te kunnen laten. Bevroren emoties hebben dan ook een zachte benadering nodig. Je mag het weer gaan voelen en het gevoel mag er zijn.
Ik zal er voor je zijn, naar je luisteren en respect hebben voor jouw authentieke gevoelens en emoties.
Leer jouw emotie en gevoel herkennen
Lichaamsbewustzijn is belangrijk voor het herkennen van emoties en gevoelens.
- Wat gebeurt er eigenlijk in mijn lijf?
- hoe voelt het en hoe reageer ik hierop als zo’n emotie of gevoel ineens omhoog borrelt?
- Waardoor worden mijn emoties getriggerd?
- Hoe uit ik mijn emoties?
- Hoe voorkom ik dat ik mijn emoties verstop of onderdruk?
- Hoe kan ik mijn gevoelens er laten zijn, zonder ertegen te vechten?
Een van de vele vragen waar stap voor stap aan gewerkt kan worden. De eerste stap is de herkenning.
Creëren van meer lichaamsbewustzijn
Meer lichaamsbewustzijn is mogelijk door oefening. Geef jezelf de ruimte voor o.a. lichamelijke oefeningen, bodyscans, ademhaling en het in contact komen met jouw onderbewuste. Wat gebeurt er op dit moment en mag het er zijn? Wat geeft mijn lijf aan? Leer signalen herkennen en ernaar te luisteren. Want als jij je lijf beter voelt, kun je ook beter je emoties ervaren en benoemen. Als jij meer lichaamsbewustzijn hebt, kun je ook beter je grenzen aangeven en een keuze maken vanuit een rustige staat van zijn. Je leert ervaren, accepteren wat er is en vanuit deze weg, in contact met jezelf, ook weer contact maken met de buitenwereld.
Nog vragen of wil je graag een intake inplannen?
Je kunt met al je vragen met betrekking tot voelen, gevoelens en lichaamsbewustzijn bij mij terecht. Je kunt hiervoor vrijblijvend
contact opnemen. Ook voor het maken van een eerste afspraak ben je uiteraard van harte welkom.