bg
 
bg

Obsessieve-compulsieve verwante stoornissen

De eenvoudigste methode om zich in het leven in de wereld van een OCS-patiënt is aan de hand van het ‘witteberenexperiment’. Hierbij wordt iemand gevraagd om een minuut lang niet denken aan een witte beer, wat vrijwel altijd leidt tot precies die ongewenste gedachte. In dit experiment representeert de witte beer de intrusieve, obsessieve gedachte die zo kenmerkend is voor OCS. In OCS roepen deze obsessieve gedachten altijd een bepaalde angst op, waardoor ze een ondraaglijke last worden.

Zoals de naam ‘obsessieve-compulsieve’ stoornis (in het Engels: obessive compulsive disorder (OCD)) al impliceert, zal een traditionele OCS-patient de angst of spanning die door een obsessieve gedachte ontstaat vervolgens proberen te verminderen met het uitvoeren van compulsies: ritualistische handelingen zoals handen wassen, controleren of ordenen. Deze compulsies kunnen alleen op korte termijn een vermindering van spanning teweegbrengen, omdat de obsessies sterker zullen terugkeren; het is een zogeheten positief terugkoppelingsmechanisme. Bekende vormen van obsessies zijn besmettingsangst, angst voor agressie en angst voor ongeordendheid. Bijbehorende compulsies zijn poetsdrang, controledrang en een drang om alles (symmetrisch) te ordenen.

Ben je op zoek naar hulp bij problemen of uitdagingen rondom dit thema, dan help ik je graag. Wanneer je contact met mij opneemt, maken we samen een afspraak voor een intakegesprek en gaan we samen op pad.
Psycholoog NAAM in Amsterdam
Naam
  • Geregistreerd psycholoog
  • Ruim 8 jaar ervaring
  • Geen verwijsbrief nodig

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Contact