bg
 
bg

De diverse therapievormen uitgelegd

In mijn praktijk maak ik gebruik van psychodynamische therapie en brainspotting. Deze bieden samen een breed scala aan invalshoeken en mogelijkheden om een hulpvraag te onderzoeken, welke ik hieronder graag even kort bespreek.

Psychodynamische therapie

Bij Psychodynamische therapie gebruiken we verschillende methoden in combinatie met elkaar om beweging te kunnen brengen in wat er mogelijk vastzit/ blokkeert. We onderzoeken samen jouw hulpvraag en gaan op zoek naar de kern van de hulpvraag. Vanuit deze kennis kijken we welke methode het beste bij jou past om deze beweging mogelijk te maken. Psychodynamische therapie is geen ‘one size fits all’ behandeling. Daarom zal de precieze inhoud van de behandeling per persoon verschillen. De lengte en de vorm van de behandeling ligt aan het type probleem dat wordt behandeld, aan jou als persoon en aan mij als therapeut.

Ik zal hieronder de verschillende methodes apart uitleggen;

Gedragstherapie (RET)

Bij RET-therapie zal ik je helpen bij het opsporen van negatieve, irrationele gedachten. Door te leren om deze te vervangen door rationele gedachten, is het mogelijk om een meer realistische kijk op jezelf en de omgeving te krijgen. RET is een vorm van cognitieve gedragstherapie.

Systemisch werk

We leven allemaal in meerdere systemen. Onze families, werk, verenigingen en onze vriendenkring om er een paar te noemen. Veel van onze onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in de systemen waarin we zijn opgegroeid. We hebben bekrachtigende en beperkende patronen, vaak uit loyaliteit, meegenomen. Deze patronen kan je in je huidige leven weer tegen komen binnen nieuwe systemen bijvoorbeeld je relatie of je werk. Met het systemisch werk kun je deze onbewuste patronen weer zichtbaar maken.

Innerlijk-kind werk

Innerlijk kind werk is een terugblik naar je verleden. Veel van hoe jij nu in het leven staat, is ontstaan in je kinderjaren. Van plezierige jeugdervaringen kun je een leven lang genieten. Van onplezierige ervaringen kun je een leven lang last hebben. Hoewel we allemaal verschillende emoties en gevoelens beleven, kunnen bepaalde ervaringen zodanig doorwerken dat het je belemmert of blokkeert. Leer jouw beschadigde en pure kind en daardoor jouw behoeftes kennen en ontdek hiermee een nieuw volwassen perspectief.

Regressie therapie

Regressietherapie betekent dat we door middel van hypnotherapie teruggaan in je huidige leven, om de oorzaak van problemen op te zoeken. We krijgen in ons leven te maken met allerlei andere mensen en allerlei gebeurtenissen. Deze zorgen ervoor dat wij bepaalde overtuigingen hebben, over alles wat er om ons heen gebeurt, maar vooral ook over onszelf. Die overtuigingen kunnen belemmeringen worden, oftewel blokkades. Met regressietherapie richten we ons op deze blokkades; we kunnen uitzoeken waar ze vandaan komen en deze blokkades ontkrachten, waardoor je jezelf juist weer kracht geeft.

Hypnotherapie

Hypnotherapie is een bewezen effectieve therapievorm waarbij hypnose (trance) wordt gebruikt om bepaalde klachten te behandelen. Je kunt hiermee jouw onderbewustzijn aanspreken en hiermee jouw gevoelens en klachten beter leren kennen. Deze therapie wordt bij onder andere angstklachten, depressieve gevoelens, lichamelijke klachten, slaapproblemen en stress gebruikt.

Mindfulness

Bewuster leven met aandacht en mildheid, daar gaat mindfulness over. De basis van mindfulness is aandacht brengen in de enige tijd die we hebben om te leven: het huidige moment, 'hier' en 'nu'. Dat doe je door je innerlijke reacties waar te nemen die zich laten zien in gedachten, emoties en gevoelens. MBCT (Mindfulness Based Cognitieve Therapie) heeft het principe toegankelijk gemaakt voor een grote groep mensen, die kampen met depressieve gevoelens, pijnklachten hebben, of die op zoek is naar een bruikbare manier om goed om te gaan met de onvermijdelijke stress van het leven.

Bio-energetica

Bio-energetica is een lichaamsgerichte methode, die erop gericht is om blokkades van spanning die zich in het lichaam vastgezet hebben, los te laten en een goede doorstroming van energie te bevorderen. Door middel van oefeningen met ademhaling, het laten trillen of losschudden van het lichaam, lichaamshouding, expressie, uitrekken en spontane bewegingen worden lichaam en geest weer in balans gebracht en wordt vitaliteit en levenskracht bevorderd.

Brainspotting

De grondlegger van Brainspotting is psychotherapeut dr. David Grand. Hij heeft Brainspotting ontwikkeld vanuit zijn brede ervaring op het gebied van traumabehandelingen en EMDR.

In ons rationele brein gaan heftige gebeurtenissen of trauma onze verwerkingscapaciteit (Ons gezonde verstand) vaak te boven en worden daarom opgeslagen in de vorm van onverwerkte ‘informatiecapsules’ in ons lichaam en onze hersenen (Lymbische systeem en Reptielenbrein). Deze kunnen zich ontwikkelen tot blokkades en hardnekkige patronen in het dagelijks leven.

Bij Brainspotting maak ik gebruik van jouw gezichtsveld, de oogpositie, om uit te zoeken waar deze blokkades of onverwerkte ‘informatiecapsules’ worden vastgehouden. De ogen zijn als een soort navelstreng van het brein. “Waar je kijkt is hoe je je voelt!” Eenmaal opgespoord laten we jouw ‘systeem’ het werk doen. Jouw brein en lijf weten het beste wat er voor jou moet gebeuren om in jouw helingsproces te komen. Ik als therapeut zal er voor je zijn en jou begeleiden, maar stuur je niet.

Bij het langer aanhouden van de gevonden oogpositie, raken relevante gebieden in jouw brein gestimuleerd waardoor deze onverwerkte ‘informatiecapsules’ worden gevonden. Als deze gevonden zijn, start in het brein automatisch een lichaamseigen helingsproces (het bijzondere zelfhelende vermogen) dat ervoor zorgt dat bepaalde systemen die in disbalans zijn geraakt weer worden geïntegreerd. Deze manier van verwerken, die zich haast op reflexieve/wederkerende wijze en op cellulair niveau binnen het zenuwstelsel lijkt te voltrekken, zorgt voor de-conditionering van verstorende emotionele en lichamelijke reacties. Brainspotting ontmantelt het trauma, het symptoom, de lichamelijke pijn en de disfunctionele overtuigingen die steeds maar terug lijken te keren.

Bij Brainspotting gebruik ik Bilaterale muziek en een pointer voor de oogpositie. Soms proberen cliënten het met hun gezonde verstand te begrijpen, maar het is juist niét het gezonde verstand of de ratio die hier aan het werk is. Voor een beknopte uitleg van Brainspotting kan je onderstaande fragmenten bekijken:
Therapie Psycholoog Langenberg in Amsterdam
Gwen Langenberg
  • Geregistreerd therapeut
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Ook buiten kantooruren
  • Geen wachtijst meer!

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Contact